مرا عهدی است با جانان
به لب های تشنه ات سلام الله
بنفسی أنت یا اباعبدالله
دل ما، مانده به پیمانت
فدای، آن لب عطشانت
بنفسی أنت یا اباعبدالله
.
.
.
سال نو قمری است که آغاز می شود ، مقربین به احترام خون خدا حاضران را حاضری و غایبین را به تعجیل فرامی خوانند مبادا کسی از کاروان عقب بماند محشری برپاست برای رسیدن و حاضری زدن ، نوبت تقدیم پایان نامه هاست بناست در حضور استاد عشق ، عاشقیمان محک بخورد ...
هرکس به فراخور توشه ای از دامنه ی 365 سلام و والسلام به همراه دارد
از مبادای نرسیدن به معیار عبور دلهره ی مرگ مرا می کاهد ...
حضرت عشق سلام من بر واژه واژه خطابه ات که جاهلیم را به انسانیت و نبودنم را به حیات دعوت کردی من آن روزها گرد بودم و خاکی در افول
مسیحا دم تو عاشقم کرد و گل کردم یاریم کن تا یارت باشم و همچنان عاشق
اندکی صبر مرا هم در این آغاز با خود ببرید اگرچه سنگین و سیاه و تاریک ...
ادامه ی پاورقی از مطلب قبل :
-------------------------------------------
* ... واقعیت آن است که امروزه نظام اسلامی در کادرسازی ، جهت آموزش و تربیت نسل جدید و جوان از مدیران کارآمد و متعهد ، علیرغم بهره مندی از پشتوانه ی غنیِ فکری و تئوری در این زمینه و همچنین برخورداری از تجارب مفید و موفق در همین راستا در گذشته ، امروزه به دلیل برخی کوتاهی ها در این امر ، دچار ضعف و ناتوانی شده ؛ که در خوشبینانه ترین حالت می توانیم بگوییم کارایی گذشته ی خود را از دست داده است .
ما نباید از یاد برییم ضعف و ناتوانی که امروزه از آن سخن می گوییم ، روزگاری نه چندان دور در بحبوبه ی انقلاب و در دوران دفاع مقدس از نقاط قوت و برجسته ی همین نظام و ساختار به شمار می آمد .
در آن زمان خیل عظیم جوانان پرشور ، لایق و برومند با روحیه ی جهادی در منصب ها و مسئولیت های مختلف ، با لیاقت و شایستگی ها منشاء خیر و برکات و خدمات ارزنده و فراوانی به کشور و نظام شدند .
از بالاترین مقام دولتی همچون رئیس جمهور تا وزیر و نمایندگان مجلس که اغلب از جوانان مومن و انقلابی آن دوران به شمار می آمدند ؛ تا وکیل ، قاضی ، سیاستمدار و فرماندهان نظامی و .. اینان عمدتا جوانانی بودند که تربیت یافته در مکتب سیاسی انقلاب و زنده شده به نفس مسیحایی حضرت روح الله (ره) بودند .
جوانانی خودساخته و مکتبی که آنان را باید تجلی کننده ی این سخن حضرت امام (ره) و وعده ی صادقِ آن پیر فرزانه دانست که در آغاز نهضت (سال 42) هنگامی که مامور ساواک (تیمسار پاکروان که در آن مقطع ریاست کل ساواک را هم برعهده می داشت) در حین بازجویی ، با جسارت و لحنی کنایه آمیز از ایشان می پرسد : پس کجاست سربازان شما ؟!
حضرت امام (ره) با طمانینه و نگاهی که عمق نگاهِ استراتژیک و راهبردی ایشان را نشان می دهد و با اعتقاد کامل به قدرت بسیج و سازماندهی مردم توسط نظام ، و همچنین ایمان راسخ به توان نظام و حکومت اسلامی در کادرسازی نیروهای متعهد و متخصص می فرمایند : سربازان من ، هم اینک در گهواره اند ! ...
در عمل نیز همین محقق شد . حماسه هایی که در پیروزی انقلاب تاثیرگذار بود وبعدها سرنوشت ساز شد و در ادامه همان حماسه ها با شور بیشتردر دفاع مقدس ثبت گردید ریشه در ظرفیت های انسانیِ مردمان این سرزمین داشته و دارد که در آن سالها همگی تحت لوای نظام اسلامی و با "مدیریت جهادی" شکوفا گردید .
حقیقتا جوهر انقلاب و نظام اسلامی و کارآمدی آن در میدان جنگ ، خود را در اراده و عمل و قدرت مدیریت و تربیت انسان های ممتاز و شاخص ، مدیر و مدبّر در همه ی عرصه ها [ از رئیس جمهور 40 ساله گرفته تا فرماندهان کاربلدِ جنگ که اغلب در دهه های دوم و سوم از عمر پربرکتشان به سر می بردند ] انشان داد ...
اما امروزه ؛
در این روزگار گاهی مدیری ، حتی در سطوح عالی از مدیریت ، هنوز در سمت خود به درستی جای نگرفته است ، به علت بروز و ظهور ضعف در عملکردها ، آن هم در مدیریت نوپای خود ناگزیر به استعفا می شود !
[ البته فرهنگ استعفا از مسئولیت و ادای بار امانت که در جای خود امر مطلوبی است ، از آنجا که در اغلب موارد با نوعی اذعان به ضعف و ناتوانی یک مدیر همراه هست ، چندان در میان مدیران ما جایگاهی ندارد ! ... در فرهنگ مدیریتی ، ما بیشتر با ادبیات عزل و نصب که به نوعی تداعی کننده ی برخوردهای سلبی و ایجابی در جامعه هم است ، آشناتریم. ]
و امروزه گاهی یک مدیر _همچنان که اشاره شد_ علیرغم شایستگی ، از سمت خود کنار گذاشته و
[ تنها به علت ظهور پدیده ی "لابی گری" در مدیریت و همراه نکردن وی با آن ] عزل می شود ؛
و گاهی نیز یک مدیر ، با هزاران ضعف و عملکرد سوء در کارنامه ی مدیریتی خود ، از چنان استحکامی در حفظ جایگاهش برخوردار است که گویی هیچ حادثه ی مترقبه و یا غیرمترقبه نمی تواند او را از جایگاه رفیعش به پایین بکشد ! ...
به نظر می رسد وقت آن رسیده است که ما گنجینه های دوران جنگ و دفاع مقدس را استخراج نماییم . یکی از این گنج های پرارزش ، بهره برداری از الگوی موفق "مدیریت جهادی" است .
آنچه در ادامه می آید به تعریف و تبیین اصول و مولفه های "مدیریت جهادی" و به تعیین چارچوب و مختصات آن می پردازد ؛ و از آن جا که این مهم ، چند سالی است در ردیفِ اول از مطالبات مقام معظم رهبری از مسئولین نظام قرار دارد ، برآنیم برای صیانت از موضوع و تشریح بهتر مبانی آن و توصیف چیستی ، چرایی و چگونگی مدیریت جهادی و همچنین بیان غایت و اهداف آن ، عمدتا از بیانات راهگشا و فرمایشات حکیمانه معظم له بهره ببریم .
ادامه دارد ...