چند نکته ی ضروری برای سخنرانی
بنابراین اگر شما هم نگران هستید و میخواهید یک سخنرانی ایدهآل ترتیب دهید، بهتر است این نکات را در نظر داشته باشید:
همیشه متن سخنرانی را طوری تنظیم کنید که با انتظارات افراد حاضر در جلسه هماهنگ باشد؛چرا که مطالب همیشه باید به گونهای تهیه شود تا همه افراد بتوانند از آن استفاده کنند. بنابراین اگر مطلب خیلی ساده و پیشپاافتاده باشد، حتما گروهی از صحبتهای شما خسته خواهند شد و حوصله ادامه جلسه را نخواهند داشت.
درباره مخاطبانتان اطلاعاتی کلی داشته باشید؛ سن، جنس، شغل و... از مهمترین نکاتی است که باید در مورد آنها بدانید تا بتوانید بر اساس آنها، بهترین موضوعات را انتخاب کنید.
جزئیات را کنار نگذارید، هرچه بیشتر بتوانید درباره جزئیات موضوع صحبت کنید و آنها را برای مخاطبان شرح دهید، توجه شنوندگان هم بیشتر شده و دقیقتر به صحبتهای شما گوش میدهند. پس هیچوقت خیلی کلی صحبت نکنید و حتما وقت کافی برای مطرحکردن مسائل جزئی در نظر بگیرید. تا جایی که ممکن است، موضوع را محدود کنید؛ هرچه موضوع گستردهتر باشد، ناچار هستید جزئیات بیشتری را نادیده بگیرید و فقط به طرح موضوعات کلی بپردازید.
بنابراین قبل از شروع جلسه، تصمیم بگیرید کدام موضوعات مهمتر است.
یادتان باشد اطلاعاتی که از راه تصویر به فرد میرسد، بهتر و دقیقتر در ذهن او باقی میماند. بنابراین خوب است حین جلسه از تصاویر هم بهره بگیرید قوانین اصلی صحبت در جمع را به خاطر بسپارید؛
مخاطبان چه اطلاعاتی را باید بدانند؟ چه اطلاعاتی را میخواهند بدانند؟
و در پایان جلسه چه موضوعاتی را باید به یاد بیاورند؟
از ارائه اطلاعات بیش از حد خودداری کنید.
در نهایت یادتان باشد ارائه اطلاعات باید کلامی، تصویری و همچنین احساسی باشد؛ به این معنی که سخنران حتما باید رابطهای مناسب با موضوع مورد بحث و نیز مخاطبان برقرار کند تا به خوبی از عهده ارائه مطلب برآید.
بر کسی پوشیده نیست که سرمایه اصلی جهان امروز نیروی ذهن و نوع عملکرد انسان ها می باشد.سلامت و سعادت جامعه با چگونگی آموزش همین سرمایه ها ارتباط مستقیم داشته و تمامی جوامع درصدد پرورش انسان هایی با توانایی بالا می باشند. انسان در طول زندگی با مشکلات و موانع بسیاری روبه رو می شود که برای حل آنها نیاز به کسب مهارت هایی خاص دارد. او برای مقابله سازگارانه با مشکلات و موقعیت های مختلف تنش زا، بایستی مجهز به مهارت هایی شود که او را در مقابله سازگارانه و موثر با موقعیت های دشوار یاری دهد. امروزه علی رغم ایجاد تغییرات عمیق فرهنگی و تغییر در شیوه های زندگی بسیاری از این انسان ها در برخورد با مسایل مختلف زندگی، فاقد توانایی های لازم و اساسی هستند و به همین سبب در مواجهه با مسایل و مشکلات زندگی روزمره و مقتضیات آن آسیب پذیر ظاهر می شوند. کسب این مهارت ها در هر فرد به صورت شخصی نه تنها باعث بهبود زندگی فردی بلکه باعث ارتقا سطح زندگی در جامعه می گردد. زندگی جنبه های مختلفی دارد و در آن تلخی، شکست، ناکامی، اندوه و سختی های فراوانی است و قرآن کریم نیز می فرماید"لقد خلقنا الانسان فی کبد" یعنی ما انسان ها را در رنج آفریدیم. ولی آدمی در مقابل تمام این موقعیت های دشوار و دردناک بی دفاع باقی نمی ماند و هنر آدمی در تعقل و ساختن زندگی است، چرا که در زندگی هیچ آسانسوری منتظر بالا بردن کسی نیست، بلکه باید از پله های زندگی به ترتیب و یکی یکی بالا رفت و آن را پیمود.
نتیجه اینکه در دنیای پر پیچ و خم امروز آن کسی سریع تر و سالم تر به مقصد می رسد که مهارت گذشتن از هر پیچ را بداند و به موقع از آن استفاده کند. در واقع بهتر است این چنین بیندیشیم که باید تمام افراد جامعه را در برابر مشکلات و مسایل زندگی واکسینه کرد. این کار با آموزش مهارت های زندگی عملی می گردد. اصل و اساس مهارت آموزی در هر زمینه ای بدین صورت است که مهارت آموز سعی می کند با آگاهی از چگونگی انجام کار و با تمرین های متوالی روز به روز بر مجموعه توانمندی خود، در آن مورد خاص بیفزاید. مطمئناً شما قبول دارید که با مشاهده صرف رانندگی یک فرد دیگر یا با خواندن یک کتاب درباره تایپ یا دیدن یک فیلم آموزشی درباره نجاری نمی توان توقع داشت که در آن زمینه ها، مهارتی به وجود آید. بلکه اگر پس از مرحله کسب دانش، فرد با تمر ین های متوالی خود را درگیر کند احتمال مهارت یافتن وجود دارد.
یکی از مهم ترین مهارت ها یادگیری چگونه بهتر سخن گفتن است از این مهارت غفلت نورزید.